De werken, vervolg
Door: Eddy & Arjenne
Blijf op de hoogte en volg EDAR
13 Juni 2016 | Bulgarije, Dzhulyunitsa
Wat de werken betreft, die komen maar gestaag op gang. Als je andere verhalen leest van mensen die in Bulgarije iets verbouwen, dan is ons verhaal niet verschillend. Het kluwen, zoeken naar de juiste persoon om werken uit te voeren, is een hele opdracht waarbij je zeker de moed niet mag verliezen.
Na een aantal telefoontjes en dankzij onze vriend Teodor, die Bulgaars en Engels spreekt, krijgen we een “ramenman” te pakken. Deze stuurt een werker om opmetingen te doen, en we zullen een offerte krijgen. Daarna niets meer, zelfs de telefoon wordt niet meer opgenomen. Hij stuurt zijn kat.
Eén aannemer, ons aangeraden door Desi, onze tussenpersoon en grote hulp, kan pas rond 10 juli beginnen. Deze stuurt een offerte zonder het huis te hebben gezien. Dat geeft ons twijfels. Hij gaat voort op de aanwijzingen van de elektrieker. Aangezien we niet tevreden zijn met de datum (achteraf bekeken, WEL, met de offerte) komt Desi met iemand anders.
Deze aannemer heeft heel veel commentaar. Hij kan dingen niet verwezenlijken die Eddy nochtans eenvoudig vindt. Hij lijkt pessimistisch, alles is een probleem. Maar hij gaat een offerte sturen. Als wij akkoord zijn met de prijs kan hij direct starten.
De dag daarop, krijgen we Vladimir over de vloer. Weer gestuurd door Desi, omdat de vorige aannemer beslist heeft om geen offerte te sturen.
Vlad spreekt vlot Engels, begrijpt volledig wat Eddy wil, zit op dezelfde golflengte. Hij zorgt voor een andere “ramenman” en de dag daarna komt hij weer langs met de medewerkers. Alles wordt opnieuw opgemeten en klaar. Als we akkoord gaan met de prijs hebben binnen de twee weken ramen en kan de rest van het werk maandag (verleden maandag) al starten. Wij enthousiast…… Totdat we de offerte krijgen. Om achterover te vallen. De prijs is in euro, maar, zelf al waren dit Bulgaarse leva, (delen door 2) dan zou het nog teveel geweest zijn.
Teneinde raad en een slapeloze nacht, stemmen we toe voor de ramen en maken hem wijs dat we over de rest nog moeten nadenken.
Het positieve nieuws is dat de elektrieker zijn werk deed en dit aan een heel democratische prijs. Hij geeft ons een berekening voor de rest van het werk en stelt voor om met zijn eigen “brigade” (ploeg) de werken uit te voeren. Helaas kan hij ook pas rond 10 juli starten. Hier gaan we uiteindelijk mee akkoord en beslissen dat wat we zelf kunnen, we ook zelf gaan doen.
De buitenmuur van de toekomstige keuken voorzien we van een laag cement. Zo toont het al iets mooier.
Eddy draait de deur van de badkamer om. Deze ging naar binnen open, maar omdat de badkamer niet zo heel groot is, willen we die liever naar buiten open laten gaan.
We onderhouden de tuin, houden het huis min of meer netjes en doen nog duizend en één dingen. Van ‘s morgens tot ‘s avonds.
Zodanig dat we vergeten dat er buiten ons huis nog een wereld is. De prachtige natuur, het dorp, de rivier. Ergens begint er een alarmbelletje te rinkelen dat zegt, “denk aan ontspannen”. Zo niet zijn de vier maanden om zonder af en toe te relaxen, en dat is niet de bedoeling.
In haar lege momenten studeert Arjenne de Bulgaarse taal. Eddy heeft geen tijd (zegt hij) maar leert wel door de gesprekken (vooral met aannemers) en door Arjenne die hem af en toe vragen stelt zoals: welke dag is het vandaag in het Bulgaars….?
Het weer is goed, af en toe wat regen, maar niets in vergelijking met België en omliggende landen.
We zetten bij dit verslag weer wat foto's maar als je er meer wilt zien ga je best naar onze blog: https://eddyandarjenne.wordpress.com/
Kijk bij Archief en daar vind je al onze verslagen terug.
13 Juni 2016 - 18:02
Esther :
HoiHoi!
Amai, zo te lezen een heel gedoe dus! Hopelijk komt alles in orde.
En inderdaad niet vergeten te ontspannen, jullie zitten daar zo mooi en rustig!
Zaaalig. Duuuus ook genieten is de boodschap.
Wij missen jullie heel erg hoor. Aftellen naar oktober.
Dikke knuffel van Jonas en Esther -
13 Juni 2016 - 18:46
DANNY :
Ja inderdaad een heel gedoe ,maar filosofisch moet je het van de positieve kant bezien ,alles op zijn tijd en vooral genieten van het nu moment telkens daar in jullie mooie natuur ,hoop dat het weer daar beter is dan hier ,want momenteel is het weer aan het stortregenen zoals het al een tijdje bezig is . Van op je bed op het terras kun je leuk mediteren en eventueel wat yogaoefeningen ,zou dat geen nieuwe ontspannende bezigheid ginder kunnen worden ,? -
14 Juni 2016 - 21:11
Chris Wolfs:
Hey Eddy en Arjenne
Mooi zeg, die balken. Een heel werk maar daar hebben jullie een punt. Autenthieker.
Ook die muur cementeren zelf daar doe ik mijn petje voor af. Binnenkort kunnen jullie zelf een bouwbedrijf beginnen als je daar zo veel zelf doet en leert.
Het huis gaat erop vooruit he .
Inderdaad moeten jullie ook tijd maken om te genieten daar. Waarom blijven jullie daar 4 maanden eigenlijk? Moeten jullie ergens zijn? Toch in pensioen he Eddy?
Tis hier ook hollen en crossen van werk naar feestjes en terug.
Soms wou ik dat het al winter was om gewoon te chillen in een luie zetel met een lekker glas bier of zes zeven.
Hang on there folks , ik ga nu nog naar de andere fotos kijken op de blog.
Goe bezig jullie.
Beste groetjes van ons alvast.
Chris -
15 Juni 2016 - 18:40
Hallo Arjen ,met mij is alles goed en met jullie
Bram werkt ook niet meer bij ons .
Hij doet beleidwonen
Er werkt ook een nieuwwerklijster
En die denkt dat ze het water uitgevonden heeft
Ik weet niet hoe het zegt met die werklijster
Gisteren moest ik bij haar staan geen plezante ik hoop dat je snel terug komt -
15 Juni 2016 - 18:42
Hannele:
Ik heb ook gezien dat jullie hard aan het werken zijn in jullie nieuwe huis -
17 Juni 2016 - 19:06
Willox J P:
Hallo Arjenne en Eddy ,eindelijk nog een beetje tijd gevonden .Nog maar enkele dagen terug van onze cruise ,dus nog even druk gehad met allerlei zaken.De cruise is veel te vlug voorbij gegaan ,heel goed weder gehad en fantastisch in de watten gelegd ,momenteel al op zoek voor volgend jaar .Christine is vandaag ,(na vele maanden thuiszitten met allerlei problemen )voor het eerst terug gaan werken en dat was vrij positief.
Tijdens het oprijden met de bus naar Venetië, in Luxemburg ontzettend veel König koffie zien liggen,dus we dachten bij het terugkeren onze voorraad in te slaan alleen ...niet meer gestopt in Luxemburg.
Jullie hebben het schijnbaar nogal druk in Bulgarije ,de normale gang van zaken voor een gepensioneerde.
Natuurlijk niet vergeten te genieten ,anders heeft het ook geen zin.
Het begint er ginder wel gezellig uit te zien ,en iets wat je zelf hebt opgebouwd ,geeft altijd meer voldoening.
Groeten
Christine en j.p -
08 Juli 2016 - 17:42
Anne Van :
14 Juli 2016 - 19:09
Hannele:
Ik zal jou nooit vergeten en zeker jou verjaardag niet
Omdat ik jou een toffe madam vond
Zondag ga ik met een paar colegas naar Bellewaerde .
En was het eten lekker -
14 Juli 2016 - 19:45
Hannele:
De laatste zin had ik verkeert geschreven ik ben blij dat je het eten lekker vond
Arjen ik mis je heel erg maar voor de rest gaat het wel op het het werk
Morgen een halve dag werken . Bedankt voor alles
En ijs krijgen wij morgen