In beweging - Reisverslag uit Saïdia, Marokko van EDAR Willox-Schuurman - WaarBenJij.nu In beweging - Reisverslag uit Saïdia, Marokko van EDAR Willox-Schuurman - WaarBenJij.nu

In beweging

Door: Eddy&Arjenne

Blijf op de hoogte en volg EDAR

03 November 2017 | Marokko, Saïdia

Na een kleine aanpassingsperiode in onze eigen buurt, vertrekken we naar Aït Atmane. Het (ons) dorp in het Atlasgebergte.
Mbarek wacht op ons in Rich, nog dertig kilometer, van het dorp verwijderd. Hij deed boodschappen en we proppen alles, Mbarek en de boodschappen in de al, met kleren en spullen voor de mensen, volgeladen auto.

Zakelijk nieuws eerst. Mbarek brengt Eddy uitgebreid op de hoogte van zijn doen en laten i.v.m. de schapen. Van alle uitleg heeft Eddy onthouden dat: 10 schapen werden aangekocht, ongeveer twee jaar geleden. Door het verkopen, terug aankopen en kweken waren dat er verleden jaar 17. Nu, tien maanden later zijn er opnieuw enkele verkocht en drie bij de geboorte gestorven. Het eindresultaat is toch nog 14 schapen over én geld voor ons opzijgezet, de investeerders. Een derde van de investering is nu terugbetaald. Langzaam maar zeker geraken we er wel uit.
De olijfbomen die we tien maanden geleden met de grond gelijk maakten, hebben weer twijgen van reeds een meter hoog. Nieuwe bomen in wording. Helaas hebben de twijgen nog geen olijven geproduceerd.

Velen onder jullie hebben kleren en speelgoed meegegeven. Dit mochten we allemaal uitdelen en iedereen was zo ongelooflijk blij. Het zag er ook allemaal nog erg mooi uit en voor hen is het alsof het nieuw is. De kinderen in het dorp hebben zo goed als geen speelgoed, dus ook die waren super blij met alles. Namens onze vrienden moeten we iedereen bedanken voor de kleren en het speelgoed. Bij deze dus.
Arjenne heeft van een vriendin materiaal gekregen om oorbellen te maken. De oorbellen die zij op voorhand al heeft gemaakt, zijn in een mum van tijd uitgedeeld. Maar dan begint het pas. Iedereen vindt de oorbellen mooi en er is veel vraag naar. Zo heeft Arjenne zich goed kunnen bezighouden. Op dit moment loopt het hele dorp vol handgemaakte oorbellen, jong en oud. Leuk om mensen blij te maken.

Mbarek neemt ons mee de berg op. Voor ons, met stapschoenen, 2 ,5 uur klimmen. Mbarek doet dit in een half uur op zijn slippers. Haha. Eenmaal bovenop de berg is het totale stilte, heerlijk. We zoeken een plaatsje, maken Tajine, drinken thee, eten en beginnen aan de afdaling aan de andere kant van de berg. Griezelig. Zoveel stenen die onder je voeten vandaan glippen en waar je door naar beneden kunt glijden. Maar we komen weer veilig in het dorp aan.

Ook dit keer worden we weer bij verschillende mensen uitgenodigd om te eten. Op zich allemaal erg leuk, ware het niet dat er pas erg laat gegeten wordt. Om 20 uur wordt er aan de couscous begonnen, met wat geluk eten we dan om 22.30 uur. Eén keer aten we pas om 24 uur ’s nachts. Voor ons veel te vermoeiend en ook niet zo gezond voor het lichaam.
Na een week nemen we weer afscheid en rijden terug naar Oujda. Telkens wanneer we vertrekken, zegt Eddy dat het een week Ramadan wordt voor ons. Vinden ze geweldig. Al dat eten, de zoete thee, het brood etc. Het komt uiteindelijk je oren uit.

Na enkele dagen Oujda, het overhandigen van de laatste babykleding en speelgoed voor Rahma, dochtertje van Yahyah en Karima, zijn we weer de piste in. Deze keer naar Saïdia, aan de kust.
Hier huren we voor enkele dagen een appartementje en maken lange, heel lange strandwandelingen, eten op tijd en niet te veel. Ramadan.
We zitten in een bewaakte residentie, zoals elke residentie hier. Mooi plekje, drie zwembaden (waarvan 2 leeg) en mooi onderhouden tuinen. De appartementen zien er leuk uit op foto, maar stel je er niet te veel bij voor. Niet geïsoleerde bakstenen en beton kunnen heel gehorig zijn. Gelukkig is het nu buiten het seizoen en is er niet te veel hinder…behalve dat we de eerste avond bij de buurman gingen bellen om hem te vragen zijn muziek wat zachter te zetten. Gelukkig was dat geen enkel probleem.

Saïdia staat in de brochures bekend als de “Blauwe Parel van de Middellandse zee”. Het gaat hier waarschijnlijk om oude brochures want nu is het een beetje anders.
De zee is nog steeds mooi blauw. Het strand…15 km strand, is gelijk aan 15 km afval. Plastic flessen en allerhande. Binnen enkele seizoenen gaan de “mensen” die hier in de zomer komen, echt moeten zoeken naar een plasticvrije 2 vierkante meter om te zitten. Misschien gaan ze dan beginnen opruimen?
Deze beschrijving is helemaal niet overdreven, we geloven onze ogen niet en zijn heel erg teleurgesteld in, … “de mens”.
Geen enkele regering, geen enkele politiemacht of leger kan dit probleem oplossen. Het is “de mens” die milieubewust moet worden en dit oplossen. Helaas, daar zijn we nog heel ver van verwijderd.
Telkens als we in Oujda zijn, komen we wel even naar de zee. We vroegen ons altijd al af hoe het is om in zo’n residentie te verblijven en nu weten we het.
Dit, gecombineerd met de strandbeleving, betekent voor ons eigenlijk: “Saïdia? Nooit meer. Te triest, te frustrerend”. Zo mooi, zo schilderachtig en zo ondankbaar verwaarloosd door de massa.
Morgen nog een nachtje hier en dan terug naar Oujda. Nog maar zelden hebben we zo naar onze “thuis” verlangd.

Foto's komen zo snel mogelijk. Slecht internet hier.
We zetten er hier maar een paar. De rest vind je weer op https://eddyandarjenne.wordpress.com/.... ooit, als we beter internet hebben. :-(

• 03 November 2017 - 22:50

Daniel:

Ja inderdaad zeer mooi werk wat jullie gedaan hebben voor de kinderen ze zullen heel blij geweest zijn ,kan ik zeker inkomen ,ik heb de indruk dat het allemaal goed loopt ginder , doe zo voort Eddy allerbeste groetjes aan Arjenne ,stuur je nog een mailtje ;)

• 05 November 2017 - 19:45

Chris:

shit zeg, wat erg van "de blauwe parel aan de middelandse zee". Dat zat ooit nog in mijn hoofd om daar onze vakantie door te brengen na het zien van foto's en folders, inderdaad weliswaar lang geleden. Hoe kan het zover komen? Is dat een zusterstad misschien van Oostende, de koninginnestad. Van de Lanotte zal het ni graag horen maar dat is daar ook serieus in verval geraakt. Weliswaar niet zo erg als jij beschrijft daar.
    De mensen daar in de bergen zijn wel anders dan de kustbewoners.
    Het is toch leuk te lezen dat wat jullie daar uitdelen zoveel plezier doet en het komt ook ter plaatse bij de mensen die het nodig hebben. Hier in Belgie blijft van 1 ton geschonken geld of goederen maar 2 kilo over ongeveer. De rest blijft plakken bij de organisatie om de kosten te dekken van hun werking. Hoe komt het toch dat iemand met verantwoordelijkheid en gezag toch altijd eerst voor zijn eigen zorgt?
    Jullie doen dat beter en gelukkig maar. Mooi.
    Beste groetjes
    Chris

• 08 November 2017 - 12:24

Willy & Sue:

Good to read your news!! Guess no olive oil yet from your own trees!!! Glad that Arjenne learned to make earrings and has made so many ladies and girls happy!!! Way to go Arjenne!! When you come back, you can gro through my beads and take more back with you!!!

In less than a wk, I'll be on my way to visit my family!! So thankful for this trip!!

Love you and looking forward to seeing you AFTER 20 dec!!!!!!!! I remembered this time Eddy!!!!

Greetz.....Sue

Verslag uit: Marokko, Saïdia

OP REIS

Op 1 febuari 2016 begint het avontuur waar we al lang naar uitkijken. We gaan op reis. En.... niet zomaar een reis.
Onze hoofdbestemming is Bulgarije. Daar, in Dzhulyunitsa, in het midden van het land, op 7 km van de Donau, gaan we proberen om van ons huis een mooi plekje te maken. (www.eddyanarjenne.wordpress.com).
Maar omdat het er op dit moment erg koud is en wij daar geen verwarming hebben, maken we een omweg. Onze eerste halte is Luxemburg, waar we in onze chalet verblijven tot de 18e februari 2016. Eddy wordt namelijk voor de 6e keer opa en zijn kleinzoon wordt verwacht rond 5 februari 2016. Omdat we dit niet willen missen, blijven we in de buurt van België.

Op 18 februari 2016 vertrekken we vanuit Luxemburg naar Sète, Frankrijk, waar we 2 dagen verblijven om daar op 20 februari 2016 om 10 uur 's morgens de boot te nemen naar Marokko. Op 21 februari 2016 om 15 uur arriveren we in Nador, Marokko. Vandaar uit is het nog 2 uur rijden naar ons huis in Oujda waar we 2 maanden zullen verblijven.

De stad Oujda ligt in een strategische gebied in het noordoosten van Marokko, niet ver van Spanje en de Algerijnse grens. Door de ligging heeft de stad een mengeling van Arabische en Europese invloeden ondergaan.
De stad is de hoofdstad van het noordoostelijke deel van Marokko - het Oriëntaalse deel - en ligt ongeveer op 15 km afstand van Algerije en 60 km afstand van de Middellandse Zee. De atmosfeer in Oujda is die van een grote Marokkaanse stad, echter zonder alle drukte en stress van de typische toeristische steden, maar met een ontspannen en levendig karakter.
(www.marokko-info.nl/oujda) (www.oujdacity.net)

Halverwege april 2016 zullen we onze terugreis aanvangen. Exacte datum zullen we nog laten weten. Dan reizen we via Luxemburg, waar we één of twee weken zullen zijn, naar onze bestemming in Bulgarije.